Du som inte läst på högskolan tidigare, kan söka till de utbildningar som ges på förutbildnings- eller grundnivå. Har du redan läst ett visst antal högskolepoäng kan du söka till den avancerade nivån.

Universitet och högskolor

Universitet och högskolor är egna myndigheter som lyder direkt under regeringen. Det är ingen stor skillnad mellan universitet och högskolor, men på ett universitet har man alltid möjlighet att gå vidare till forskarutbildning när man är klar med sin grundutbildning. Den möjligheten finns inte alltid vid en högskola.

På Studera.nu kan du läsa mer om högskolestudier: vad det innebär, vad andra studenter tipsar om och hur du ska göra om du vill plugga utomlands. Vill du i stället ha en heltäckande beskrivning av högskolesektorn finns det under Fakta om högskolan på uka.se.

Du kan också läsa mer på varje universitets och högskolas webbplats.

Yrkeshögskoleutbildning

Hösten 2009 startade yrkeshögskolans första utbildningar. Är du intresserad av en yrkeshögskoleutbildning, gå till Myndigheten för yrkeshögskolans webbplats och ta reda på mer.

Utbildningsnivåer

Alla utbildningars omfattning anges i högskolepoäng, förkortat till hp. En termins studier motsvarar 30 hp. De olika utbildnings- och examensnivåerna är grundnivå, avancerad nivå och forskarnivå.

Förutbildnings- och grundnivå

För att söka utbildningar på grundnivån krävs att du slutfört en gymnasieutbildning eller motsvarande utbildning. Vill du läsa ett basår för att skaffa dig behörighet, hittar du utbudet genom att markera "Förutbildning" i rutan "Nivå" sedan du klickat fram "Fler sökalternativ" från startsidan. 

Avancerad nivå

Du som redan läst ett visst antal högskolepoäng kan söka till den avancerade nivån. För att få börja läsa ett program på avancerad nivå måste du ha en examen om minst tre år på grundnivå eller motsvarande utländsk examen eller motsvarande kvalifikationer.

De flesta kurser och program som ges på den avancerade nivån kan du söka fram här i sökmotorn genom att markera "Avancerad" i rutan "Nivå" sedan du klickat fram fler sökalternativ från startsidan.

Läs mer

Läs mer om de olika utbildningsnivåerna under Det här gäller för dig som har gått universitet eller högskola här på webbplatsen eller på uka.se.

Senast uppdaterad: 15 april 2019