Du som har en utländsk gymnasieutbildning kan söka till högskoleutbildningar i Sverige. Här hittar du information om vilka förkunskaper som krävs, hur dina betyg räknas och vilka dokument vi behöver från dig.

Förkunskaper

För att gå en svensk högskoleutbildning krävs vissa förkunskaper. Universiteten och högskolorna har olika förkunskapskrav beroende på utbildning.

För grundläggande behörighet behöver du ha en avslutad utländsk gymnasieutbildning samt goda kunskaper i svenska och engelska. Om du har gått ut gymnasiet efter 1 januari 2010 måste du dessutom ha goda kunskaper i matematik.

Läs mer under Det här behöver du ha.

Vi bedömer dina betyg i antagningen

För att kunna avgöra om du har rätt förkunskaper behöver vi se dina betyg. När du söker till högskolan och har laddat upp eller skickat in dina utländska gymnasiebetyg går vi igenom dem för att bedöma vad din utbildning motsvarar i svenska gymnasiekurser.

Läs mer under Vilka dokument ska in?.

Du som redan har läst på högskolenivå

Har du redan läst på högskolenivå och är intresserad av att studera på avancerad nivå, exempelvis en masterutbildning, så hittar du information om utbildningar och förkunskapskrav hos respektive universitet eller högskola.

Under Vidare till varje högskolas webbplats finns länkar till både universitet och högskolor.

Senast uppdaterad: 15 april 2019